Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közeledik A HALLOWEEN

Mi is pontosan a Halloween?

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.

 

eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. Ahhoz, hogy megértsük a tök faragás eredetét, azt is tudnunk kell, hogyan kezdődött?

Mióta ünnep a Halloween?

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak.

 

 

 

 

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.

Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

Jack, vagyis a lámpás története:

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.

 

 

világító töklámpás

 

 

Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek  halhatatlanságába  vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.

Képek: 

 Képek:
halloween-1
 

halloween-2

halloween-3

halloween-4

halloween-5

halloween-6

halloween-7

halloween-8

halloween-9

halloween-10

halloween-11

halloween-12

halloween-13

halloween-14

halloween-15

halloween-16

halloween-17

halloween-18

halloween-19

halloween-20

halloween-21

halloween-22

halloween-23

halloween-24

halloween-25

halloween-27

halloween-28

halloween-29

halloween-32

halloween-33

halloween-34

halloween-35

halloween-37

halloween-40

halloween-45

halloween-50

halloween-60

 

 
 
Amerikában van talán a legnagyobb hagyománya a Halloween-nek. Bevett szokás, hogy Extravagáns sminket dobnak fel, hozzáillőruhát vesznek fel és a hajukat is belövik. Nincsenek határok!
 
Nézzük milyen maskarába öltöznek celebjeink.
 
 
 
 
A Halloween jelmezverseny abszolút nyerő celebpárja Heidi Klum és Seal. Ök minden évben beöltöznek, és nem is akármilyen jelmezbe. Nézzük az utóbbi időben mibe:
 
 
 
 Jason Biggs Dorothyként
 
 
 
Pink mint bohóc
 
 
 
Christina Aguilera és férje is megadja a módját az ünneplésnek.
 
 
 
Tisha Campbell színésznő és férje Amerika következő topmodellje műsorának vezetői bőrébe bújtak, méghozzá a modell Tyra Banksébe és Ms Jay-ébe.
 
 
 
 
Dave Navarro ördögként
 
 
 
 
Petra Nemcova modell mint Kleopátra, Roberto Cavalli divattervező mint Karl Lagerfeld
 
 
 
Kate Beckinsale és kis családja is minden évben beöltözik Halloweenkor
 
 
 
Kyle MacLahlan golfozó
 
 
 
Mariah Carey mint szexi sellő
 
 
 
Blake Lively és Marha Stewart jelmeze
 
 
 
 
  Hien és Széles Iza
 
 
 

Ashley Tisdale